X
Następny artykuł dla Ciebie
Wyświetl >>

Programy prozdrowotne szkodzą pracownikom

PREMIUM

(Nr 153, listopad 2015)

Andre Spicer  · 5 min

Programy prozdrowotne szkodzą pracownikom

André Spicer, profesor w Cass Business School na City University w Londynie, przeprowadził analizę działań prozdrowotnych w przedsiębiorstwach w przekroju kulturowym i historycznym (wyniki przedstawił w najnowszej książce The Wellness Syndrome, napisanej wspólnie z Carlem Cederströmem z Uniwersytetu Sztokholmskiego). W konkluzji stwierdził, że korporacyjne programy prozdrowotne przynoszą niewielki zwrot z zainwestowanych środków.

Dziękujemy, że jesteś z nami! Cieszymy się, że interesują cię treści dostarczane przez „Harvard Business Review Polska”. Każdego dnia dajemy ci sprawdzone rozwiązania problemów biznesowych. Nie chcesz przegapić żadnej praktycznej wskazówki? Zapisz się na nasz newsletter! Sprawdź hbrp.pl/newsletter.

Dziękujemy, że jesteś z nami! Cieszymy się, że jako zalogowany użytkownik sięgasz po praktyczne treści dostarczane przez „Harvard Business Review Polska”. Każdego dnia staramy się wyposażać cię w sprawdzone rozwiązania problemów biznesowych. Zostań prenumeratorem HBRP i ciesz się wiedzą bez ograniczeń. Sprawdź na hbrp.pl/prenumerata.

Dziękujemy, że jesteś z nami! Jako prenumerator „Harvard Business Review Polska” wiesz, że każdego dnia wyposażamy cię w sprawdzone rozwiązania problemów biznesowych. Nie chcesz przegapić żadnej praktycznej wskazówki? Zapisz się na nasz newsletter! Więcej na hbrp.pl/newsletter.

Zostało 99% artykułu.

Materiał dostępny tylko dla prenumeratorów

Nie masz prenumeraty? Dołącz do grona prenumeratorów i korzystaj bez ograniczeń!




Jesteś prenumeratorem?

Powiązane artykuły


Bądź na bieżąco


Najpopularniejsze tematy