Zdobądź pewne komepetencje w niepewnych czasach
30 szkoleń tematycznych online.
Nawet 5 szkoleń w cenie 1!
87,6% zadowolonych klientów
Kup >>
300 od 59

Jak nie stracić szansy na stanowisko prezesa

PREMIUM

(Nr 76, czerwiec 2009)

Marshall Goldsmith  · 15 min

Jeśli starasz się o stanowisko prezesa, miej się na baczności. Wielu namaszczonych sukcesorów odkrywa ze zdumieniem, że droga do gabinetu CEO jest zatarasowana. Przeszkodę stanowią zazwyczaj błędy w relacjach z jedną z sześciu głównych grup interesariuszy: urzędującym prezesem, menedżerami na równorzędnych stanowiskach, bezpośrednimi podwładnymi, klientami, analitykami i udziałowcami oraz zarządem.Sukcesja nie jest procesem całkowicie racjonalnym. Kwestie personalne, ego i emocje wpływają na decyzje o wyborze następnego CEO równie mocno jak logika biznesowa. Aby zapewnić sobie awans, potencjalni następcy muszą wzmocnić relacje z interesariuszami, których zaangażowania potrzebują, aby odnieść sukces w roli CEO. Wymaga to utrzymywania delikatnej równowagi na wielu płaszczyznach. Kandydat musi na przykład manifestować gotowość do objęcia sterów firmy, a równocześnie wspierać urzędującego prezesa, okazywać szacunek menedżerom na równorzędnych pozycjach i udowadniać, że potrafi podejmować trudne decyzje, nie narażając się swoim podwładnym. Bardzo ważne jest też, aby ustalić, czy nie popełniłeś w przeszłości błędów, które wymagają zmiany stylu zachowania lub podejścia do budowania kontaktów. Urzędujący CEO może być źródłem bezcennych wskazówek.Budowanie lepszych relacji z interesariuszami wymaga czasu, wysiłku i ostrożności, która może być nużąca. Ale menedżerowie, którzy podejmują odpowiednie starania, mają dużo większe szanse na objęcie wymarzonego stanowiska i w końcu stają się skuteczniejszymi liderami.

Zostało 94% artykułu.

Materiał dostępny tylko dla prenumeratorów

Nie masz prenumeraty? Dołącz do grona prenumeratorów i korzystaj bez ograniczeń!

Jesteś prenumeratorem?