Zdobądź pewne komepetencje w niepewnych czasach
30 szkoleń tematycznych online.
Nawet 5 szkoleń w cenie 1!
87,6% zadowolonych klientów
Kup >>
300 od 59

Gracze klasy A czy stanowiska pracy klasy A? Nowe, strategiczne podejście do zarządzania zasobami ludzkimi

PREMIUM

(Nr 45, listopad 2006)

Brian E. Becker, Richard W. Beatty, Mark A. Huselid  · 13 min

Kluczem do posiadania zasobów ludzkich najwyższej jakości jest posiadanie najlepszych ludzi. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać oczywiste. Nic więc dziwnego, że tyle firm poświęciło w ostatnich latach dużo energii na znalezienie, rozwój i utrzymanie tzw. graczy klasy A. Firmy, takie jak GE, IBM czy Microsoft, mają dobrze rozwinięte systemy zarządzania i motywowania pracowników osiągających wspaniałe wyniki i dysponujących wysokim potencjałem oraz pozbywania się przeciętniaków. Pomimo że wydaje się oczywiste, że najlepsi ludzie znajdują się na najbardziej istotnych stanowiskach pracy i że ich działalność jest wzajemnie spójna, to zadziwiająco mało firm systematycznie identyfikuje strategicznie ważne stanowiska klasy A, a potem skupia się na graczach klasy A, którzy powinni je zająć. Jeszcze mniej firm zarządza tymi stanowiskami w taki sposób, aby wybitni pracownicy mogli osiągać doskonałe wyniki potrzebne do odgrywania swoich kluczowych ról.

Czyli nie jest prawdą potoczna opinia, że firmy z największą liczbą utalentowanych ludzi wygrywają. Autorzy artykułu twierdzą wręcz, że przy danych zasobach finansowych i zasobach kadry kierowniczej, potrzebnych do przyciągnięcia, selekcji, rozwoju i zatrzymania najlepszych pracowników, firm nie stać na obsadzenie wszystkich stanowisk graczami klasy A. Wygrywają zaś te, które zatrudniają ludzi z odpowiednimi talentami. Firmy powinny zastosować podejście portfelowe do zarządzania siłą roboczą, umieszczając najlepszych pracowników na strategicznych stanowiskach, a dobrych na stanowiskach wspomagających i eliminując pracowników o słabych wynikach oraz te stanowiska pracy, które nie tworzą wartości dodanej. Proponowana metoda służy właśnie temu celowi. Warto przy tym pamiętać, że efektywne zarządzanie stanowiskami klasy A wymaga także inteligentnego zarządzania stanowiskami klasy B i C.

Zostało 96% artykułu.

Materiał dostępny tylko dla prenumeratorów

Nie masz prenumeraty? Dołącz do grona prenumeratorów i korzystaj bez ograniczeń!

Jesteś prenumeratorem?

Brian E. Becker

Brian E. Becker jest profesorem zasobów ludzkich w School of Management na SUNY Buffalo w Nowym Jorku. Wraz z Markiem A. Huselidem i Rchardem W. Beattym jest autorem książki The Worforce Scorecard: Managing Human Capital to Execute Strategy (Harvard Business School Press, 2005).

Richard W. Beatty

Richard W. Beatty jest profesorem zarządzania zasobami ludzkimi w School of Management and Labor Relations w Rutger University w New Brunswick, w stanie New Jersey. Wraz z Markiem A. Huselidem i Brianem E. Beckerem jest autorem książki The Worforce Scorecard: Managing Human Capital to Execute Strategy (Harvard Business School Press, 2005).

Mark A. Huselid

Profesor zarządzania zasobami ludzkimi w School of Management and Labor Relations w Rutger University w New Brunswick, w stanie New Jersey.